KATI LEVORANTA

Kati Levoranta syttyy haasteista niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Vapaa-ajalla Kati on haastanut itsensä muun muassa Mallorcan teräsmieskilpailuun, joka pitää sisällään 3,8 kilometriä uintia, 180 kilometria pyöräilyä ja maratonjuoksun haastavassa maastossa.

"Tunteet menivät laidasta laitaan, mutta en päästänyt itseäni ajattelemaan, etten jaksa. Piti vain puskea, ja muistaa, että olen harjoituksissa tehnyt kaiken minkä voi tehdä, että kyllä tämä onnistuu. Ajattelin myös, etten voi pettää taustajoukkojani, sillä siisti. Vaikka kyllä se sellaista tahdon voimalla menemistä on"

Kati painottaa palautumisen merkitystä työssä ja että elämää pitää olla myös työn ulkopuolella. Sen lisäksi Katin tärkeä motto elämässä on ”lahjakkuudet voittavat otteluja, mutta tiimit mestaruuksia. Yksin voi saada aikaan tiettyjä asioita, mutta tiimit ovat aina vahvempia", hän tiivistää.

HILLE KORHONEN

Hille Korhoselle on tärkeää pysyä huippukunnossa. Työkalenteri asettelee suuntaviivat liikuntasuunnitelmille, joihin kuuluvat muun muassa uintilenkit ja punttisali. Meriittilistalta löytyy muun muassa painonnoston masters-sarjojen Suomen mestaruus.

Korhonen kokee tärkeäksi laittaa kädet saveen. Hän on hakenut tuntumaa uusiin työtehtäviin työskentelemällä eri tehtävissä. Lassila & Tikanojan hallitustyöhön hän haki kosketusta tyhjentelemällä roska-astioita jäteauton matkassa.

"Silloin näet, mitä se työ on konkreettisesti, mitä se reaalimaailma on. Ja kuulee mikä on kivaa, mikä joskus harmittaa"

Korhonen painottaa johtamisessaan ennen kaikkea kuuntelemisen tärkeyttä.

"Johtamisessa punainen lankani on, että kuunnellaan organisaatiota. Tehdään asioita yhdessä, osallistetaan ihmisiä ja tehdään asiakkaiden näkökulmasta oikeita asioita."

MIKA ANTTONEN

Mika Anttoselle liikunta ja urheilu ovat lähellä sydäntä

”Suomi ja suomalainen elämänmuoto ovat minulle tärkeitä asioita. Se, että meidän lapsilla on mahdollisuus harrastaa liikuntaa on tärkeä asia. Ja se, että sitä on mahdollista harrastaa vanhempien lompakon paksuudesta riippumatta”

Anttonen lahjoittaa joka vuosi miljoona euroa vähävaraisten perheiden kiekkoharrastukselle. Lahjoituksille on perustettu rahasto, josta tukea voi anoa. Ensimmäiset tukirahat päätyvät uusille omistajilleen jo tänä keväänä. Omasta kunnostaa Anttonen pitää huolen pelaamalla itsekin myös jääkiekkoa.

Anttosen vinkit 18-vuotiaalle itselleen olisivat seuraavat: “ripaus nöyryyttä” ja “ota muut huomioon”.

THOMAS JOHANSON

Thomas Johansson on seilannut pitkin poikin maailman meriä. Jollista isoihin veneisiin.  Siellä hän on oppinut kommunikaation tärkeyden

”niissä isoissa veneissä kun on paljon miehistöä, niin sen tiedon pitää kulkea kaverilta kaverille ja välillä sitten myös veneen ja mantereenkin välissä”

Mittavan purjehdusuran jälkeen Thomas on viihtynyt hyvin muun muassa tenniskentillä perheensä kanssa. Paljon urallaan saavuttanut Johansson, tutta­val­li­semmin ”Tompe”, kannustaa lapsia ja nuoria haaveilemaan, uskomaan unelmiinsa ja tekemään kovasti töitä haaveidensa eteen.

TANELI SUTINEN

”Mies voi lähteä Kainuusta, mutta Kainuu ei miehestä.” Taneli Sutinen on sporttinen tekijämies, joka on saattanut SuperPark – aktiviteettipuistot matkalle Sotkamosta aina HongKongiin saakka.

SuperParkin tarinan matkalla on sattunut ja tapahtunut. Ja vaikka voisikin sanoa, että yrittäjät ovat nyt päässeet vaikeuksien kautta voittoon, mies myöntää, että hyvältä tuntuu, vaikkei työ missään nimessä ohi olekaan.

– ”Olemme päättäneet lähteä laajentamaan konseptia ympäri Suomen sekä maailmalle. Joten vaikeuksia riittää varmasti jatkossakin”.

Timo Merikallio

Metsä Groupin biotuotetehdas Äänekoskella on Suomen metsäteollisuushistorian suurin investointi. Projektijohtajan työ käynnistyi kolmen hengen projektitiimin kokoamisella maaliskuussa 2013. Julkisuuteen hankkeesta ei saanut tihkua tietoa, joten työ oli tehtävä ”irrallaan kaikesta''.

-Vuokrasimme pienen toimistotilan Vantaalta läheltä lentokenttää ja aloitimme kalastelemaan avainpelureita parinkymmenen hengen tiimiimme. Työni oli tavallaan pelaajakoordinaattorin hommaa, Rauman Lukon sinikeltaiseen kaulaliinaan sonnustautunut Merikallio kuvailee. Tiimiin valikoitui sopiva sekoitus Metsä Fibren omaa ja muualta tulleita ihmisiä. Merikallio löytää osuvan vertauksen jääkiekkokentiltä: Projektiorganisaatiossa työskentelevät ovat jokainen oman alansa huippuasiantuntijoita. Kuten ammattijääkiekkoilijat, hekin pelaavat aina alusta saakka täydellä sydämellä oman tiiminsä menestyksen eteen. Merikallio painottaa, että johtajan on luotettava valitsemiinsa henkilöihin sataprosenttisesti. Oikean roolin löytäminen kullekin ihmiselle on erittäin tärkeää.

VILLE SAKSI 

Saksin työ toimitusjohtajana Länsimetrossa alkoi lennokkaasti, kun hän yli 1 400 tykkääjän riemuksi twiittasi tammikuussa ”ländimetron” ”testeistä kännissä”. Mies otti kirjoitusvirheensä huumorilla: ”Ei onnistu miesinsinööriltä kirjoittaminen, puhuminen ja kävely yhtä aikaa”, hän twiittasi.

Länsimetro muutti uusiin tiloihin. Muutto oli olennainen osa suunnitelmaa parantaa päätöksentekoa ja hankkeen johtamista. ”Kun kaikki projektia johtavat tahot ovat yhdessä tilassa, voidaan järjestää nopeita kokouksia ja tapaamisia. Matkoihin ja sähköpostien lähettämiseen ei tuhraannu aikaa”, hän sanoo.  ”Päätöksenteon nopeus paranee moninkertaisesti.” Idean projektijohdon kokoamisesta yhteiseen tilaan on poimittu maailmalta, jossa se tunnetaan nimellä Big Room, iso huone.

Yhtenäisyys näkyy ulospäin muutenkin. Kaikista Matinkylässä työskentelevistä ovat länsimetrolaisia, ja kaikkien käyntikorteissa ja sähköpostiosoitteissa lukee Länsimetro Oy. ”Se on henkisesti iso muutos. Kaikki ovat samaa porukkaa. Ei enää puhuta, kuka on Swecosta ja kuka mistäkin arkkitehtitoimistosta”, Saksi sanoo.

MARC MOBERG

Marc työskentelee Trainers’ Housella kulttuurista vastaavana varatoimitusjohtajana. Vaikka Marc onkin 20 vuoden kokemuksellaan Trainers’ Housen vanhin työntekijä, hän ei ole vanha.

Marc on pohjimmiltaan ujo taiteilija, joka rakastaa huomiota mutta vain ollessaan itse ohjaksissa. Marc on erittäin hyvä ihmisten kanssa ja ihmisten edessä. Marc on viihdyttävä valmentaja, mutta antaa tilaa myös muille, kuuntelee ja kuulee hiljaisia signaaleja.

Marcille vahvoja aiheita ovat esiintymistaito, jonka valmennusohjelmasta hän myös vastaa sekä tiimityö ja johtaminen. Marc on ex-jääkiekkoilija, tosin ei kovin hyvä sellainen.

JONI JAAKKOLA

Joni pyörittää Helsingissä Optimal Performance valmennusyritystä optimaalisella suorittamisella. Hyvinvoinnin ilosanomaa Joni levittää puhumalla ja keikkailemalla samaan tahtiin kuin Eppu Normaali ympäri Suomea 1980-luvulla konsanaan. Aikanaan hyvinvointialalle hän pätevöitti itsensä lukemalla diplomi-insinööriksi.

Oman filosofiansa Joni on niputtanut hyvin menestyneeseen kirjaansa ”Väkevä elämä – viisaampi mieli, vahvempi keho”. Samaisia filosofioita Joni viljelee hyvällä menestyksellä ja humoristisella otteella sosiaalisessa mediassa.

Hänen keskeisiä tulokulmia hyvinvointiin onkin: ”Kun oman elämän mielekkyys lisääntyy, syntyy myönteinen oravanpyörä – paremman ajattelun avulla voit synnyttää parempaa tekemistä ja saada elämästäsi enemmän irti”

Hanna-Maria Seppälä

Harva ihminen on Suomessa uinut yhtä menestyksekkäästi kuin Hanna-Maria. Hän saavutti uintiurallaan yhteensä 17 aikuisten arvokilpailumitalia ja edusti Suomea ennätykselliset 5 kertaa Olympialaisissa.

Hiljattain elämässään uuden sivun kääntänyt Hanna-Maria ei ole jäänyt laakereilleen lepäämään, vaan on viimeistellyt muun muassa liikuntatieteiden maisterin opinnot. Kokemaansa ja oppimaansa hän hyödyntää esimerkiksi mentoroimalla nuoria urheilijoita, sekä tekemällä luentoja ja valmennuksia yrityksille.

Jari Sarasvuo